Johan Veenstra
Stellingwarver schriever en verteller

Rookgordijn

Plaetst op 20 november 2023.

In et drokke weekaende he’k ok nog een toespraoke schreven veur 15 december as mien ereburger-petret onthuld wodden zal in et gemientehuus. D’r zullen dan in ieder geval drie meensken an et woord kommen. Et is een toespraoke wodden mit ontroering, gevuul, humor en een betien spot. Ik hebbe him gisteraovend naor de gemiente stuurd. Dan kun ze daor alvast zien wa’k zeggen gao en kun we overlappings mit aandere toespraoken veurkommen.

Vandaege he’k verhaelen rippeteerd veur et optreden van de kommende woensdagmiddag in Ooldeboorn. Vandemiddag het Jarina d’r west om heur bestelde postzegelvellegies op te haelen. Ik kreeg ok nog een boek van heur kedo: de waddenthriller De Hollander van Mathijs Deen.

Ik hebbe de thriller Rookgordijn van Horst Enger lezen. Horst Enger bestaot uut twie bekende Noorse schrievers: Jorn Lier Holt en Thomas Enger. Et is een mooi en spannend boek. In Oslo komt op ooldejaorsaovend een bom tot ontploffing. D’r wodt docht an een terroristische anslag. Pelisieman Alexander Blix kent iene van de gewonden goed. Dat is Ruth-Kristine Smeplass, de moeder van Patricia die tien jaor leden as poppien ontvoerd wodde. Blix was doe betrokken bi’j et onderzuuk en et maegien is nooit weerommevunnen. De journaliste Emma Ramm interesseert heur veur die nooit oploste ontvoering en gaot op onderzuuk uut.  Blix en Ramm perberen tegere de boel op te lossen. Ze kriegen in de gaten dat de bomontploffing en de ontvoering van indertied mit mekeer te maeken hebben.